ELKEN BiopureInilah produk mesin air R.O yang tiada tandingannya di Malaysia pada masa sekarang. 1 lagi kelebihannya berbanding keluaran lain adalah ia mempunyai sistem kumbahan yang tiada dalam produk keluaran syarikat lain yang mana ia akan mengelakkan kotoran kali ke-2 apabila air paip melaluinya.

Penghargaan terhadap Sistem Pebersih Air R.O. Produk Reverse Osmosis hasil teknologi Amerika telah menerima berbagai pujian, anugerah dan kelulusan dari

1. College Medicine, Harvard University, AS
2. Laboratorium Pengujian Kebersihan Nasional AS
3. Biro Administrasi Air di Orange County, California, AS
4. Direkomendasikan oleh dokter AS : Dr. T.C. Mc Danieli
5. Digunakan oleh pesawat antariksa NASA
6. Digunakan oleh Coca Cola
7. Digunakan oleh Angkatan Laut AS untuk memurnikan air laut mejadi air bersih (Desalination).

07 April 2010

Berita Isu Penapis Air

Awasi kekeliruan alat penapis air: Wecam
Sinar Harian Isnin 8-2-2010

PETALING JAYA - Persatuan Pengguna-Pengguna Air dan Tenaga Malaysia (Wecam) semalam mengingatkan orang ramai agar tidak terperdaya dengan syarikat-syarikat yang menjual alat penapis air dengan dakwaan yang meragukan.

Setiausaha Agungnya, S Piarapakaran berkata, antara dakwaan itu ialah sistem imun badan dapat dipertingkatkan, mengurangkan alahan dan menyingkirkan bahan-bahan toksik daripada air itu.

Dalam satu tinjauan, Wecam juga mendapati sebuah syarikat mendakwa bahawa alat tapisannya boleh memecahkan molekul-molekul air menjadi partikel-partikel kecil agar ia mudah diserap oleh tubuh, katanya.

Menurutnya, ia jelas adalah dakwaan palsu kerana molekul air yang dipegang oleh pengikat hidrogen tidak boleh dirungkai oleh mana-mana proses penapisan.

Piarapakaran berkata, tinjauan itu juga mendapati penggunaan penapis-penapis air semakin meningkat di Malaysia dan dakwaan palsu oleh syarikat-syarikat itu semakin menjadi-jadi.

“Trend ini amat membimbangkan dan pihak berkuasa perlu meningkatkan penguatkuasaan bagi memastikan kepentingan para pengguna dilindungi,” katanya.

Beliau berkata, tinjauan itu mendapati tahap kesedaran mengenai jenis dan fungsi penapis air di kalangan para pengguna adalah sangat rendah.

Sebagai contoh, katanya, dalam tinjauan itu mendapati hanya 66 daripada 1,792 keluarga di seluruh negara mempunyai pengetahuan mengenai jenis dan fungsi penapis air.

Katanya, keadaan ini adalah serius dan memerlukan perhatian segera.

Piarapakaran berkata, Wecam telah mengemukakan satu memorandum kepada Suruhanjaya Perkhidmatan Air Kebangsaan, Kementerian Kesihatan dan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan, meminta mereka untuk mengambil tindakan segera terhadap syarikat penapis air yang tidak beretika dan juga memperhebat program pendidikan agar para pengguna sedar mengenai pelbagai jenis penapis yang ada di pasaran.

Beliau menasihatkan pengguna supaya menghubungi Wecam atau Gabungan Persatuan Pengguna Malaysia (Fomca) untuk mendapatkan maklumat sebelum membeli penapis air. – Bernama

0 comments:

Post a Comment

ELKEN & Kesihatan is wearing Blue Weed by Blog Oh! Blog | To Blogger by Gre at Template-Godown | Entries (RSS) and Comments (RSS).